Červen 2017


Husice pestrá

24. června 2017 v 21:52 Okrasná vodní drůbež





Původní domovina husice pestré je Austrálie. Pohlavně tyto husice dospívají ve třech letech.My tento druh husic chováme už osm let a až teprve letos jsme se dočkali odchovu. Celé ty dlouhé roky jsme čekali a už jsme ani nedoufali, že se zadaří. Husa začala snášet brzo na jaře a snesla 8 krémově bílých vajec, na kterých seděla sama 30 dnů.Jako na schvál se housátka vylíhla v dubnu, do toho nejhoršího počasí. Byla zima, pršelo, všude plno bahna a do toho pustit malé ochmýřené kuličky by znamenalo jejich konec. Nezbývalo nic jiného, než napojit několik elektrických prodlužovaček a housatům přitopit. Dalo to práci, ale výsledek stojí za to. Dnes už se můžeme radovat z šesti téměř odrostlých mladých husic pestrých.










Tvarohové řezy s jahodami - jahodobraní

19. června 2017 v 17:29

Piškotové těsto:
3 vejce
80 g moučkového cukru
1 lžíce vody
1 lžíce oleje
100 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
kakao
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme vodu, olej a zbylé suroviny.
Těsto upečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu.

Krém:
300 ml mléka
120 g cukru
1 pudinkový vanilkový prášek
1 vanička tvarohu
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a do vychladlého zašleháme tvaroh.
Natřeme na piškot, poklademe jahodama a polejeme červeným dort želé Dr. Oetker.

Želé:
2 sáčky červeného dort želé Dr. Oetker uveřené podle návodu.

Letos na jaře se zdálo, že jahody hodně pomrzly a sklizeň bude špatná, ale nakonec to není vůbec špatné. Jahody jsou krásné , velké, voňavé a je jich docela hodně.

Včerejší sklizeň:

Z části jsem uvařila džem,


něco šlo do mrazáku na dřeň a pochutnali jsme si na jahodách se šlehačkou.



Vzácná návštěva

12. června 2017 v 19:15 Příroda
Dnes odpoledne, při cestě z práce, zahlédla dcera na poli jeřáby, a protože to bylo jen kousek od našeho domu, došly jsme je vyfotit. Fotila jsem na docela velkou dálku a když jsme se chtěly přiblížit, zvedli se a odletěli. V naší oblasti je to opravdu vzácná a ojedinělá návštěva.







Plněný perník

10. června 2017 v 21:46 Recepty

Suroviny:
400 g polohrubé mouky
230 g krystalového cukru
1 prášek do pečiva
1 polévková lžíce kakaa
2 vejce
280 ml mléka
100 ml oleje
2 lžičky perníkového koření
hrst rozinek
Všechny suroviny smícháme, nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a lžičkou rozendáme po celé ploše povidla, upečeme a polejeme čokoládou.