Říjen 2016

Princezky

29. října 2016 v 18:58 Řezy

Suroviny:
400 g hladké mouky
250 g tuku na pečení
1 prášek do pečiva
100 g moučkového cukru
1 vejce
3 lžíce zakysané smetany
Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme půl hodiny v chladničce odpočinout. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu rozválíme a dáme jí na vymazaný a moukou vysypaný plech, na těsto dáme náplň, na ní vypeckované rozpůlené třešně a překryjeme druhou rozválenou půlkou těsta a mírně jí propícháme vidličkou. Pěčeme při 180 stupních.

Náplň:
2 vanilkové pudingy
600 ml mléka
6 lžic cukru
400 ml zakysané smetany
Uvaříme puding, osladíme, necháme mírně zchladnout, vmícháme zakysané smetany a nalejeme na vyválenou placku.
Upečené řezy pocukrujeme.
Zdroj: Mňamky-Recepty.sk

Hlíva ústřičná

25. října 2016 v 18:28 Ostatní
Asi tak před 2 lety si dcera koupila sadbu hlívy ústřičné. Nasadila jí do špalku z tvrdého dřeva, ale nebyla to žádná sranda. Do špalku musela navrtat malé otvory a do nich nastrkat sadbu, plné dírky nakonec zalepila voskem. Dlouho se nic nedělo až před několika dny si manžel všimnul, že hlíva roste. Vyzkoušeli jsme jí na řízek a musím říct, že byla dobrá.




Mrkvový perník

24. října 2016 v 18:26 Recepty

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
2 vejce
2 větší mrkve
1 lžička koření do perníku
1 prášek do pečiva
1 lžíce kakaa
Všechny suroviny smícháme, těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme při 180 stupních. Vychladnutý perník pomažeme povidly a polejeme čokoládou.
Zdroj: TopRecepty

Makový závin se švestkami

20. října 2016 v 19:48 Recepty

Suroviny:
350 g polohrubé mouky
1 balíček sušeného droždí
špetka soli
2 rovné polévkové lžíce cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g rozpuštěného másla
125 ml vlažného mléka
1 žloutek
Ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme ho vykynout, rozválíme ho na plát, posypeme strouhankou, poklademe vypeckované švestky a rozetřeme makovou náplň. Plát srolujeme, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme při 180 stupních. Pečený závin pocukrujeme.






Pařez s myškami

17. října 2016 v 18:51 Dorty




Hnětýnky 2016

15. října 2016 v 19:07 Recepty
Rok se sešel s rokem a zítra má svátek Havel, to znamená, že je u nás posvícení. Nijak zvlášť posvícení neslavíme, ale hnětýnky chybět nemohou, je to tradice, kterou s sebou přinesl manžel ze Strakonic.





Těsto:
250g másla
250 g moučkového cukru
4 žloutky
1 lžíce rumu
320 g polohrubé mouky
250 ml smetany
půl prášku do pečiva
ze 2 bílků sníh
Máslo třeme s cukrem, žloutkama a lžící rumu, pak vmícháme ostatní suroviny a nakonec sníh. Pečeme ve vymazaných a moukou vysypaných formičkách. Po upečení polejeme čokoládou nebo cukrovou polevou a ozdobíme cukrovými ozdobami.

Smetanové řezy

2. října 2016 v 17:41 Řezy
Manžel tento týden slavil narozeniny a to byla nejlepší příležitost vyzkoušet řezy, které prodávají u nás v obchobě a moc nám chutnají.


Piškotové těsto:
5 vajec
5 lžic práškového cukru
5 lžic polohrubé mouky
kakao
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, pak přidáme cukr, žloutky a nakonec vmícháme mouku. Těsto vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme při 180 stupních. Vychladlý piškot rozdělíme na dvě poloviny, jadnu namažeme pařížskou šlehačkou a přiklopíme druhou půlkou. Vrch řezů ozdobíme bílou a pařížskou šlehačkou.

Pařížská šlehačka:
2 smetany na šlehání
2 čokolády na vaření
Smetanu s čokoládama svaříme a necháme do druhého dne v chladu, pak je vyšleháme. Jednou polovinou promažeme piškot a druhou použijeme na zdobení.

Bílá šlehačka:
2 smetany na šlehání
1 ztužovače
Smetany se ztužovačema vyšleháme.