Červenec 2016

Kokosové sušenky

6. července 2016 v 22:09 Cukroví - sušenky

Těsto:
125 g másla
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce zakysané smetany
150 g hladké mouky
1 lžíce kakaa
půl prášku do pečiva
Máslo s cukry vyšleháme do pěny, přidáme zakysanou smetanu a zbylé suroviny. Vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Pak těsto rozválíme na tenký plát a vykrajujeme z něho kolečka, na každé kolečko dáme trou kokosové náplně a zabalíme do kuličky. Pečeme při 180 stupních.

Náplň:
60 g kokosu
50 g moučkového cukru
1 bílek
V šechny suroviny smícháme dohromady.



Zahrada je radost

4. července 2016 v 22:38 Zahrada




















Husice rudoprsá ( Chloephaga poliocephala)

3. července 2016 v 9:24 Okrasná vodní drůbež


Domovem této husice je jih jihoamerického kontinentu. Husa i houser jsou zbarveni stejně, husa je o trochu menší . Doba sezení na vejcích je 30 dní. Naší zimu snášejí dobře,jen na noc je zavíráme do budníku.
Tyto husice už chováme hezkou řádku let, ale odchovu jsme se dočkali až letos. U všech našich hus se snažime, aby zahnízdily v budníkách, do kterých se zavírají na noc a jsou tak chráněné proti škodné. Naše husa se ale rozhodla, že bude snášet pod tímto budníkem, když jsme jí to znemožnili, vyhloubila si hnízdní jamku za budníkem. Ani zde jsme jí nemohli nechat, protože by jí v krátké době odnesla kuna. Nakonec to dopadlo tak, že přestala snášet a vejce byla podložena pod husici rudohlavou, která zatím zdárně vodí dvě housata. Rudoprsá husice začala po nějaké době snášet znovu a snesla opět 4 načervenalá vejce. V těchto dnech se měla housata líhnout,ale bohužel jsme zjistili, že vejce jsou špatná. Starším dvěma housatům už začíná růst peří.








Jorkšír

1. července 2016 v 21:55 Dorty



Piškotové těsto:
12 vajec
480 g krystalového cukru
560 g mouky( hladká a polohruhá napůl)
1 prášek do pečiva
150 g oleje
šťáva 1 citronu
Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny, pak zašleháme žloutky, olej a citronovou šťávu, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Dort je promazaný pudinkovo máslovým krémem a potažený domácím marcipánem.

Fotopostup: