Květen 2015


Koláče nebe v hubě

29. května 2015 v 16:14 Recepty

Suroviny:
500 g hladké mouky
1 kostička kvasnic
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
2 vejce
5 lžic cukru
špetka soli
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho vykynout. Po vykynutí ho rozválíme a rádýlkem rozdělíme na čtverečky, dáme na ně tvaroh a zabalíme. V koláčku uděláme důlek, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a dáme do důlku povidla. Posypeme drobenkou a pečeme. Upečené koláčky potřeme rozpuštěným máslem.


Azalky a rododendrony

25. května 2015 v 8:04 Zahrada
V tonto obdodí je zahrada bezesporu nejkrásnější. Letošní, poměrně mírná, zima a jaro zatím bez výrazných mrazíků azalkám a rododendronům udělalo dobře a nyní se představují v celé své kráse. Ranější druhy už jsou odkvetlé a ty pozdnější se vykvést teprve chystají. Na tento týden hlásí přízemní mrazíky, tak snad nenapáchají žádné škody.
















Další drobotina

24. května 2015 v 10:55 Okrasná vodní drůbež
Jako letos už tradičně, líhnou se další mláďata a počasí nestojí za nic. Déšť už byl třeba, ale vždy přijde v tu nejméně vhodnou dodu. Minulý týden se nám vylíhly bernešky velké a ty mají se špatným počasím asi nejmenší problémy.


Pižmové kachny také s počasím bojují.

Včera se vylíhlo jedno house husám indickým. Husa snesla pět vajec, ale oplozené bylo pouze jedno a tak dostaly ještě jedno house české bílé husy.


Největší problémy s deštěm a zimou mají dnes ráno vylíhlí bažantíci.

Akébie pětičetná

20. května 2015 v 20:38 Zahrada
Tak jsem se letos konečně dočkala. Už několik let se snažíme pěstovat akébii. Původně rostla v květináči a loni jsme pro ní konečně našli nové místo a přesadili jí do volné půdy.Letos poprvé nasadila poupata a v současné době kvete. Na poprvé květů moc nemá, ale vůbec to nevadí.






Rakouské řezy

15. května 2015 v 14:16 Řezy
Suroviny:
4 vejce
1 kelímek cukru
1 kelímek granka
1 kelímek hladké mouky
1 kelímek zakysané smetany
půl kelímku oleje
půl kelímku mletých ořechů
půl kelímku kokosu
1 prášek do pečiva
Všechny suroviny se zamíchají dohromady a upečou. Po vychladnutí polejeme čokoládou.

Zdroj:internet

Na ptačí vlně

10. května 2015 v 10:28 Příroda
Stihli postavit hnízdo, snést vejce, vysedět mláďata a skoro je i vykrmit a nikdo si ničeho nevšiml. Párek drozdů si postavil hnízdo na jednom z nejfrekventovanějších míst na našem dvorku. Hnízdo je jen něco málo přes dva metry vysoko. V naší přítomnosti samička strnule seděla na hnízdu a ani se nehnula.








Na trámu v pergole si závratnou rychlostí postavil hnízdo rehek, Dlouho jsme s ním bojovali, připravili mu základ hnízda o kousek jinde, ale nakonec rehek zvítězil a mi se vzdali.



Na třešni v budce už krmí mladé sýkorky modřinky. Hnízdí tu pravidelně už několik let.



No a na závěr vlaštovičky. Letos si ty naše daly na čas. Skoro všude v okolí už poletovaly a ty naše pořád nikde. Už jsme mysleli, že nepřežily dalekou cestu, až minulý týden se konečně ukázaly a hned začaly s opravou hnízda.


Ještě na zahradě hnízdí kos, ale má hnízdo hodně vysoko v husté túji, kam se nedá nahlédnout.

Tříbarevné smetanové kostky

8. května 2015 v 10:37 Řezy

Těsto:
2 vejce
175 g krupicového cukru
250 ml mléka
120 ml oleje
270 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
kakao
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, pak přidáme mléko a olej, nakonec mouku s práškem do pečiva. Dvě třetiny těsta vylejeme na plech vyložený pečícím papírem, do zbylé třetiny vmícháme kakao. Tmavé těsto, v pruzích, křížem krážem nalejeme na světlé těsto. Pečeme při 180 stupních. Zchladlý piškot vyklopíme, stáhneme z něj pečící papír a vrátíme ho zpět do pekáče na čistý papír a potřeme vlažným krémem a necháme vychladit. Na krém dáme čokoládovou polevu.

Krém:
400 ml mléka
200 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového pudinku
250 g másla
500 g tvarohu
Z mléka, vanilkových pudinků a cukru uvaříme hustý pudink a ještě do horkého zašleháme máslo a potom i tvaroh. Můžeme dochutit rumem.

Poleva:
150 g čokolády na vaření
300 ml zakysané smetany
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a vmícháme do ní zakysanou smetanu.

Zbyly mi marcipánové kytičky, tak jsem je použila na dozdobení řezů. Původně měly být ozdobené hoblinkami bílé čokolády.
Zdroj: Knihovnička receptů - řezy


Zimní variace- jmelí a cesmína.


Podvečerní obloha

6. května 2015 v 20:46 Příroda
Před pár minutami jsem vykoukla z okna a naskytla se mi neobvyklá podívaná. Obloha byla jako vymalovaná. Udělala jsem pár fotek a najednou byla růžová barva pryč.





Dort s tulipány

4. května 2015 v 20:26 Dorty







Piškotové těsto:
8 vajec
320 g krystalového cukru
400 g mouky( hladká a polohruhá napůl)
1 prášek do pečiva
110 g oleje
šťáva z půlky citronu
Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny, pak zašleháme žloutky, olej a citronovou šťávu, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Krém:
750 ml mléka
2 vanilkové pudingy
1,5 másla
cukr podle chuti
rum podle chuti
Z pudingových prášků a mléka uvaříme puding a necháme ho zchladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a zašleháme puding, dochutíme rumem.
Tulipány jsou z domácího marcipánu.

Sluníčko, kde jsi?

2. května 2015 v 15:45 Okrasná vodní drůbež
Je to skoro pravidlem, že když se vylíhnou malé husice orinocké, zkazí se počasí. Právě tato housata na chladné počasí reagují nejcitlivěji, je to dáno tím, že jejidh domovinou jsou oblasti okolo řek v Jižní Americe. Nezbývá nic jiného než jim udělat teplo uměle a ven půjdou až se umoudří počasí.



Malé bernešky pocházejí ze severních oblastí a s chladným počasím takový problém nemají.




Husice kuří už povyrostly a začíná se jim ukazovat první peří.



A na závěr jedna koupel.



Čajové sušenky do lisu

1. května 2015 v 7:54 Cukroví - sušenky

Suroviny:
3 žloutky
250 g zlaté hané
100 g moučkového cukru
350 g hladké mouky

Zlatou hanou, cukr a žloutky šleháme do pěny, pak vmícháme mouku. Těsto dáme do lisu a děláme sušenky. Pěčeme asi při 180 stupních. Můžeme dozdobit marmeládou, nebo čokoládou.