Březen 2015

Chinois - francouzský máslový koláč

26. března 2015 v 14:00 Recepty

Těsto:
400 g hladké mouky
50 g cukru krupice
20 g kvasnic
1 lžička soli
2 vejce
90 g tuku na pečení
100 ml mléka
Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto a necháme ho vykynout. Pak těsto rozválíme, potřeme uvařenou kašičkou, posypeme rozinkama, srolujeme a nakrájíme asi na 4 cm dílky. Jednotlivé dílky naskládáme, řeznou plochou dolů, do koláčové formy a upečeme. Po upečení, ještě teplý koláč potřeme sladkou vodou, aby nebyl matný.
Kašička:
250 ml mléka
100 g cukru krupice
1 žloutek
30 g hladké mouky
V mléku rozšleháme všechny suroviny a uvaříme kaši, kterou po vychladnutí rozetřeme na těsto.


Zamiokulkas

22. března 2015 v 13:18 Pokojové rostliny
Už je to hodně dlouho, co jsem někde slyšela, nebo četla, už ani nevím, že se nechá tato rostlina vypěstovat z jednoho jediného lístečku. Lístek se mi podařilo sehnat, dala jsem ho do květináče s hlínou, přikryla jsem ho skleničkou a čekala. Dlouho ( možná i rok ) se nedělo nic, ale pak začal pozvolna růst. Dnes už má čtyři stvoly listů a další se začíná rozvíjet. Vůbec jsem netušila, že tato rostlina také kvete, až letos. Všimla jsem si, že to, co vyrůstá vypadá jinak než základ listu a k mému překvapení to bylo poupě a vypadá to, že bude ještě jedno. V knize o pokojových květinách jsem se dočetla, že v domácích podmínkách rozkvétá nesmírně vzácně a o to větší radost z květu mám.







Popraskané sušenky

19. března 2015 v 17:03 Cukroví - sušenky



Suroviny:
100 g moučkového cukru
60 g tuku na pečení
200 g čokolády na vaření
2 vejce
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření a necháme jí mírně zchladit. Vyšleháme cukr s tukem, zašleháme rozpuštěnou čokoládu, vejce a vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto dáme na chvíli do ledničky ztuhnout, pak z něho děláme kuličky, které obalíme v krystalovém cukru a potom v moučkovém cukru. Pečeme na plechu, vyloženém pečícím papírem, 10 minut.


Esíčka - skořicové sušenky

15. března 2015 v 18:56 Cukroví - sušenky

Suroviny:

180 g tuku na pečení
75 g moučkového cukru
200 g hladké mouky
75 g solamylu
1 lžička prášku do pečiva
1,5 lžičky skořice
Tuk vyšleháme s cukrem a pak vmícháme ostatní suroviny. Z těsta vyválíme slabý váleček a tvarujeme esíčka. Pečeme při 160 stupních.
Byly jich dva plechy.

Zdroj: internet

Čížek lesní

14. března 2015 v 16:14 Příroda
Dnes jsme se probudili do zasněženého rána a teplota byla na nule. Ochlazení bylo hned znát na krmíku, nálety sýkorek, jaké nebyly ani v zimě a pro něco do zobáčku si přiletěli i čížci lesní.






Samičky nejsou tak výrazmně barevné, ale zrovna se mi nepodařily zaostřit.


Tady je celý pár, ale také rozmazaný.

Dnes poprvé jsem také viděla špačka.


Roste před očima

12. března 2015 v 18:32 Ostatní
Dcera je vášnivá houbařka, loni na podzim byla ve svém živlu a nosila domů jeden koš hřibů za druhým. Nyní už jí po dlouhé zimě houbaření chybí a než začnou růst v lese, tak si ještě počká. Vyřešila to po svém a koupila si hlívu a žampiony naočkované v substrátu a hlíva dělá přímo divy. Dva trsy rostou úplně před očima.






Žampionům se zatím moc nechce.


Stracciatelové muffiny ze zakysané smetany

10. března 2015 v 15:56 Muffiny


Těsto:
250 g polohrubé mouky
150 g tuku na pečení
1 prášek do pečiva
100 g čokolády na vaření
2 vejce
200 g zakysané smetany
100 g cukru
Máslo, cukr a vejce vyšleháme, pak přidáme zakysanou smetanu a zbylé suroviny. Pečeme při 180 stupních.

Krém:
250 g tvarohu
1 lučina
1 smetana na šlehání
cukr podle chuti
Tvaroh, lučinu a cukr vyšleháme a vmícháme ušlehanou smetanu. Část krému jsem obarvila gelovýma barvama.

Jako na jaře

7. března 2015 v 15:59 Zahrada
Tak už to jaro asi konečně přijde. Dnes celý den svítí sluníčko a krásně hřeje. Rozkvetlé kytičky přilákaly první včely a byla radost se na ně dívat.





Něco o našem chovu

5. března 2015 v 19:45 Okrasná vodní drůbež
Chovu okrasné vodní drůbeže se věnujeme bezmála 20 let. Začínali jsme pozvolna kachničkama mandarinkama, karolínkama a divokýma husama. Každý rok obvykle přibyl nějaký nový druh a dopadlo to tak, že v současné době chováme asi 31 druhů. Zastoupeny jsou husy, husice, bernešky a kachničky z různých světadílů. U nás se potkaly druhy z Asie, Austrálie, Nového Zélandu, Evropy, Afriky i Ameriky.
Některé druhy, především husice, jsou vůči jiným druhům nesnášenlivé, a proto musíme jednotlivé páry chovat odděleně. Po obvodu rozlehlé zahrady máme vybudované jednotlivé ohrady o rozměrech asi 10 krát 7 metrů , kde jednotlivé druhy žijí. Agresivita některých druhů se obrací i proti lidem, například k velkým berneškám už zítra bez koštěte nejdu Usmívající se.


V ohradě mají dřevěný budník, do kterého se na noc zavírají a kde také hnízdí. Někdy je problém přesvědčit je, aby hnízdily v budníku a ne někde venku. Při hnízdění venku hrozí, že je zlikviduje škodná.


Tady už má berneška havajská snesené první letošní vejce.


V každém výběhu mají dostatek pastvy a ke koupání jim slouží hliníkové lodny, ve kterých se každý den mění voda.


Ostatní, snášenlivé druhy mají k dispozici zbývající prostor s malým rybníčkem. Ještě k té snášenlivosti, v době toku a hnízdění se projevuje určitý stupeň agresivity i u těchto, jinak mírumilovných druhů. Je to dáno tím, že si každý pár chrání své teritorium, hnízdo a posléze mláďata.



K hnízdění mají připravenou řadu oddělených budníčků v prostoru chráněném elektrickým ohradníkem. Do tohoto prostoru je z louky na noc zaháníme. Každý pár má své oddělení, kde vyvádí mláďata a nikdo ho neruší. Po vylíhnutí se celá rodinka přestěhuje do travnatého výběhu.



V zimě, kdy je prázdný skleník, nocují tam, chráněné před nepříznívým počasím a před škodnou.


Teď nás čeká nová chovná sezona. Husice kuří už týden sedí na pěti vejcích a berneška havajská začala snášet.