Listopad 2013


Adventní věnec

27. listopadu 2013 v 21:54 Vánoce
Čas letí závratnou rychlostí a už jen pár dní zbývá do první adventní neděle. Letos jsem se nechala inspirovat internetem a pokusila se věnec perníkový.



Kynutá kytka

16. listopadu 2013 v 17:29 Recepty

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
60 g cukru
200 ml mléka
30 g rozpuštěného tuku na pečení
1 kostička kvasnic
2 celá vejce

2 lžíce mléka na potření

Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme kruh o průměru asi 25 cm. První kruh potřeme povidlama( v původním receptu byla nutela) a přikryjeme druhým a pokračuje dál. Poslední kruh už nepotíráme. Naznačíme si skleničkou střed a pak celou placku rozřežeme na 16 stejných dílů. Vezmeme dva sousední dílky a dvakrát je otočíme směrem od sebe a na konci je spojíme. Tak pokračujeme, až máme kytku hotovou. Potřeme jí mlékem a pečeme při 180 stupních, upečení vyzkoušíme špejlí.







Zdroj:internet

Modré autíčko

12. listopadu 2013 v 17:01 Dorty



Těsto na spodní korpus:
8 vajec
320 g krystalového cukru
400 g mouky( hladká a polohruhá napůl)
půl prášku do pečiva
100 g oleje
šťáva z půlky citronu
Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny, pak zašleháme žloutky, olej a citronovou šťávu, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Vrchní korpus je ze tří vajec. Ostatní suroviny jsem si rozpočítala v odpovídajícím poměru. Z odřezků a zbylého krému jsem udělala punčovinu na dotvarování auta.
Krém:
0,75 l mléka
2 vanilkové pudinky
1,5 másla
cukr podle chuti
rum podle chuti
Z mléka a pudinkových prášků uvaříme pudink. Máslo utřeme s cukrem a zašleháme zchladlý pudink, dochutíme rumem.
Dort je potažený domácím marcipánem.



Jablíčková roláda

10. listopadu 2013 v 7:34 Rolády

Těsto na jablíčka:
15 g másla
15 g moučkového cukru
1 bílek
15 g polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
Máslo utřeme s cukrem, přidáme bílek a vyšleháme, pak zamícháme mouku s kakaem. Těsto dáme do sáčku a na plech vyložený pečícím papírem namalujeme jablíčka a dáme na chvíli do mrazáku. Na zchladlá jablíčka nalejeme piškotové těsto a upečeme.
Piškot:
4 vejce
1 žloutek
120 g krupicového cukru
120 g polohrubé mouky špetka soli
Vejce, žloutek a cukr vyšleháme do husté pěny a pak zamícháme mouku se solí. Nalejeme na ztuhlá jablíčka a upečeme.
Jablečná náplň:
400 g nastrouhaných jablek
100 ml vody
1 vanilkový pudinkový prášek
1 vanilkový cukr
cukr podle chuti
skořice
Všechny suroviny smícháme a asi 5 minut povaříme, necháme zchladnout a promažeme roládu.


Náš papoušek

8. listopadu 2013 v 20:23 Papoušci
Z malého neposedy je už neposeda velký. Pro našeho papouška už neexistují žadné překážky a k naší malé radosti si doletí kam chce a horší je, že se nechce nechat chytit a zavřít do klece. Má rád naší společnost, ale na prst si už nesedne, jakmile se k němu přiblíží ruka, odlétá. Dobře si pamatuje, že vztažená ruka znamená odchyt a návrat do klece. Před ničím se nezastaví a všechno chce ochutnat.






Více fotek najdete v galerii Papoušek

Bábovka s vaječným likérem

5. listopadu 2013 v 20:33 Bábovky

Těsto:
4 vejce
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250 ml vaječného koňaku
200 ml oleje
kakao
Vejce a cukry utřeme do pěny a pak vmícháme ostatní suroviny. Do poloviny těsta přidáme kakao.

Koka sušenky podle Ivy

2. listopadu 2013 v 9:11 Cukroví - sušenky

Těsto:
220 g změklé hery
100 g cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
100 g kokosu
kakao
240 g hladké mouky
Vyšleháme heru, cukr a žloutek a zamícháme ostatní suroviny. Podrobný pracovní postup najdete u Ivy Babčiny recepty.

Do části těsta jsme zkusili nedat kakao a sušenky byly také výborné. Dobře jdou dělat i lisem na sušenky.

Zdroj:Babčiny recepty mírně upraveno