Červenec 2013

Muškáty na zápraží

27. července 2013 v 22:06 Zahrada
Několik předešlých let jsem měla v truhlíkách na zápraží hlíznaté begonie, přestože směřuje na jih, dařilo se jim tam dobře a bohatě kvetly. Loni moc dobře nepřezimovaly, ale ještě jich zbylo dost. Po letošní zimě zůstala pouze jedna a dcera navrhla, vyměnit je za muškáty. Jejich velká výhoda je, že když nekvetou, tak jsou alespoň krásně zelené. Musím uznat, že to byl dobrý nápad, muškáty krásně kvetou a odolávají i neskutečným vedrům posledních dní.






Třešňovo-čokoládová bábovka

26. července 2013 v 19:16 Bábovky

Těsto:
200 g polohrubé mouky
1 čokoládový puding
1 prášek do pečiva
125 g cukru
1 vanilkový cukr
5 vajec
150 ml oleje
1 bílý jogurt
100 g nastrouhané čokolády na vaření
Všechny suroviny smícháme dohromady a nakonec vmícháme vypeckované třešně. Těsto nalejeme do bábovkové formy a pečeme asi při 180 stupních.

Zdroj:Pečeme s láskou-Dr.Oetker, mírně upraveno



Husice orinocká

21. července 2013 v 8:44 Okrasná vodní drůbež

Husice orinocké chováme už asi sedmý rok. Za tu dobu máme stále stejnou husu, ale housera už čtvrtého.Už jsme ani nevěřili,že se někdy dočkáme housat ,až letos se zdálo, že se zadaří. Husa snesla 8 vajec a za 30 dní se vylíhlo 8 krásných housat. Smůla byla v tom, že se housata vylíhla v době, kdy přišlo velké ochlazení a trvalé deště. Housata nemohla ven a byla jim zima, přestěhovali jsme je do malého skleníčku, který slouží dospělým jako zimoviště, ale stejně se mám podařilo zachránit jen tři. Husice orinocká pochází z deštných pralesů Jižní Ameriky a na chladné počasí je ze všech naších husí nejcitlivější. Zimní teploty pod -5 stupňů už nemá ráda a je vidět jak jí zebou nohy a je jí zima. Málá housata jsou na zimu a velké výkyvy teplot ještě choulostivější.







Ovocné košíčky

18. července 2013 v 7:41 Cukroví


Těsto na košíčky:
300 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
200 g tuku na pečení
2 žloutky
špetka soli
vanilkový cukr
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které vtlačíme do formiček na košíčky a upečeme.

Krém je z pudingu bez vaření Créme Olé , jen místo mléka jsem použila 10procentní smetanu a ovoce na dozdobení.

Pejsek pro Lenku

14. července 2013 v 7:38 Dorty

Těsto:
10 vajec
40 dkg cukru krupice
50 dkg hladké mouky
šťáva z 1 citronu
10 dkg oleje
Bílky ušleháme s cukrem, pak přidáme citronovou šťávu , žloutky, olej a vmícháme mouku. Těsto jsem rozdělila do dvou forem, ovál na tělo a kulatý na hlavu.Okrajky z oválu jsem použila na tlapky a čumáček. Část těsta na hlavu jsem obarvila kakaem a udělala kružnice. Celý dort je potažený marcipánem.




Na řezu



Bublanina tří chutí

12. července 2013 v 14:15 Recepty


Těsto:
5 vajec
150 g moučkového cukru
4 lžíce horké vody
4 lžíce rozpuštěného másla
220 g hladké mouky
půl prášku do pečiva

Vejce třeme s cukrem do pěny, pak vmícháme ostatní suroviny, dáme těsto na plech vyložený pečícím papírem, poklademe ovocem a pečeme asi při 180 stupních.
Bublanina byla s jahodama, borůvkama alaskama a třešněma. U celé rodiny chuťově vyhrály jednoznačně třešně.




Liliochvostec

11. července 2013 v 17:54 Zahrada

Liliochvostec je trvalka s hlíznatými kořeny, které svým tvarem připomínají nohy pavouka. Hlízy jsou mrazuvzdorné a nesázejí se příliš hluboko, rostlina vyžaduje slunečné stanoviště a sušší , úrodnou půdu. Na jaře se prvně ukáží pupeny, ze kterých vyroste trs úzkých listů, ze středu trsu vyrůstá květní stvol zakončený květenstvím. Květy rozkvétají od spodu nahoru, než rozkvete poslední květ, první jsou už odkvetlé. Na místě odkvetlých kvítků se vytvoří kulatý semeník.
Na zimu rostlina zatahuje.









A na závěr, jedno malé kotě, co spalo v botě....


Koláč z borůvek alasek

10. července 2013 v 9:30 Recepty

Kynuté těsto:
300 g hladké mouky,asi 200 ml vlažného mléka,lžíce cukru,50 g rozpuštěného másla,15 g kvasnic,1 vejce a špetka soli.Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout,pak ho dáme do formy a rovnoměrně posypeme borůvkama.Na borůvky nasypeme drobenku z hrubé mouky,másla a dáme péct. Drobenku ani ovoce nesladíme, plody jsou dostatečně sladké.



Berneška tmavá (Branta bernicla)

9. července 2013 v 17:18 Okrasná vodní drůbež

Berneška tmavá hnízdí nejdále na severu a to kolem pobřeží arktických moří a ostrovů Severního ledového oceanu v Evropě, Asii i Americe. Spolu s berneškou rudokrkou patří k nejmenším druhům bernešek.
Nesnášejí moc velké horko, vyhovuje jim stím a chladné koupání.
Hnízdo si staví na zemi, je vystlané suchou trávou a prachovým peřím. Snáší 3-6 vajec, na kterých sedí husa 24-26 dní.


Naše bernešky tmavé letos hnízdily poprvé, husa snesla 5 vajec, ale oplozená byla pouze dvě. Naštěstí se z obou vylíhla životaschopná housátka.
Hnízdo s vajíčky přikryté prachovým peřím.
Vejce, fotka je bohužel rozmazaná.
A tady už jsou housata.První den trávila v blízkosti hnízda.


Za chvíli budou od rodičů k nerozeznání.

Daly si na čas

5. července 2013 v 13:12 Kaktusy a sukulenty
Letos si kaktusy s kvetením daly opravdu na čas. Do skleníku jsem je stěhovala docela pozdě a pak přišlo ochlazení, které taky zpozdilo nasazování poupat. Slunečné počasí posledních dní udělalo divy a některé kaktusy rozkvetly do celé své krásy.











Jahodová roláda

1. července 2013 v 19:54 Rolády

Těsto:
5 vajec
5 lžic moučkového cukru
5 lžic polohrubé mouky kakao
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, pak zašleháme žloutky a nakonec vmícháme mouku. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 150 stupních.
Krém:
1 smetana na šlehání
1 kysaná smetana
2 vanilkové cukry
1 ztužovač do smetany
jahody
Smetanu se ztužovačem vyšleháme, pak zašleháme kysanou smetanu s cukrem a nakonec vmícháme jahody.