Březen 2013

Vajíčka už jsou namalovaná

31. března 2013 v 8:14 Velikonoce
Letošní pomlázka už je pro koledníky připravená.Včerejší odpoledne jsem věnovala malování vajíček, radost mi udělaly barvičky, protože krásně chytaly a dokonce i žlutá.



Včerejší den už trochu připomínal jaro, ale dnešní ráno je zase šok. Několik hodin máme letní čas, ale venku panuje zima v plné parádě, i když slovo paráda je silně nadsazené. O parádě by se dalo mluvit v prosinci na vánoce , ale ne na konci března na velikonoce.




Husy marně hledají trávu.....


Jediná husice kuří si z počasí nic nedělá a jede si podle svého, už téměř tři týdny sedí na vajíčkách. Problém nastane jestli se jí něco za dva týdny vylíhne a jestli se počasí konečně neumoudří.


Krásné Velikonoce

28. března 2013 v 18:33 Velikonoce
VŠEM KDO ZAVÍTAJÍ NA NÁŠ BLOG PŘEJEME KRÁSNÉ A KLIDNÉ PROŽITÍ VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ.




Ještě trochu oveček

26. března 2013 v 17:02 Pletení a háčkování
Venku je stále zima , zahrádka zamrzlá ,nejlépe je doma v teple a tak jsem se pustila ještě do jedné ovečky.Háčkovala jsem bez předpisu, jen od oka, a proto není dokonalá . Dnes už bych jí se sněženkama nevyfotila, všechno znovu pokryl sníh a spíš na velikonoce to venku vypadá na vánoce.


Dcera má pro ovce slabost, jak pro živé, tak neživé a občas si nějakou koupí. Tady jsou všechny pohromadě.


Velikonoční srnčí hřbet

24. března 2013 v 15:02 Recepty
Už několik let dostávám na vánoce a na velikonoce sešítek receptů od Dr. Oetkera. V jednom ze starších čísel byl tento recept, který jsem si trošičku upravila.


Těsto:
1 čokoláda na vaření
150 g tuku na pečení
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
půl kávové lžičky mandlového aroma
3 vejce
150 g hladké mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva
50 g lískových ořechů
hrst rozinek

Tuk, oba cukry, aroma a sůl vyšleháme do pěny, postupně zašleháme vejce. Pak přimícháme mouku, prášek do pečiva, nastrouhanou čokoládu, namleté ořechy a nasekané rozinky. Pečeme ve vymazaném a moukou vysypaném srnčím hřbetu.
Zchladlý hřbet polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme marcipánovými (při troše fantasie) zajíčky.


Dort Florida

22. března 2013 v 16:06 Dorty

Těsto:
3 vejce
120 g cukru
120 g hladké mouky
2 lžíce oleje
2 lžíce vlažné vody
Vejce vyšleháme s cukrem, pak zamícháme mouku, vodu a olej. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě.
Krém:
600 ml mléka
2 vanilkové pudinky
100 g cukru
100 g másla
Z mléka a vanilkových pudinků uvaříme hustý pudink a do ještě teplého zašleháme máslo a cukr. Na korpus naskládáme kompotované broskve, na ně rozetřeme pudink a na něj ušlehané smetany.
Šlehačka:
2 smetany na šlehání
2 ztužovače





Ovečky a zajíček

15. března 2013 v 16:12 Pletení a háčkování





Ovečky jsou háčkované krátkými sloupky. Nejprve uháčkujeme polokouli, k ní rovné dno a obličej z jené barvy.


Oba díly na tělo sháčkujeme pomocí obloučů a vycpeme.


Přišijeme obličej, vyšijeme oči a nosík, dlouhými sloupky doháčkujeme uši a nožičky. Na čelo našijeme kousek vlny.
Zajíček je pletený podle návodu od Květy http://kvetahora.blog.cz/1302/jmenuji-se-lojza.

Jak jsme naletěli

10. března 2013 v 8:46 Pokojové rostliny
Strelicie je nadherná květina, ale její nevýhodou jsou velké nároky na prostor. Před lety jsem si jednu koupila a netrvalo dlouho a nevešla se na okno. Do té doby stihla vykvést pouze jednou. Nejvíce se jí líbilo trávit léto ve skleníku, tam nasadila květy bez problémů, ale zvětšovala se i její velikost. Nakonec to dopadlo tak, že jsem si jí odvezla do práce , kde více méně živoří. Minulý týden jsme byly s dcerou na výstavě orchidejí a zaujala nás tam opět strelície. Byla malá, jen asi 25 cm na výšku a s krásným květem. Doma jsme se rozplývaly tad tím, že určitě vyšlechtili nějakou miniaturní rostlinu, která kvete už v menší velikosti a že jsme si jí měly koupit. O tři dny později přišel manžel s krásně kvetoucí strelícií. Po bližším prozkoumání radost vystřídalo zklamání. Květ je krásný, ale bohužel umělý, i když od živého téměř k nerozeznání. Jednu výhodu to možná má, nikdy neodkvete.....



Jarně

7. března 2013 v 16:37 Příroda
Počasí posledních dnů konečně připomíná jaroUsmívající se, i když podle předpovědi to dlouho trvat nebudeZamračený. Sníh rychle taje a začínají se ukazovat první kvítky.




Petrklíčů je ve všech květinářstvích plno a všechny možné barvy. Lence učarovaly tyhle dva, neodolala a musela je koupit.


Kaktusy jsou ještě stále na zimovišti- na verandě na botníku, ale je jim to už taky asi dlouhé. Ten nejnedočkavější už začal kvést.


Sazeničky muškátů na parapetu by už taky potřebovaly přesadit, ale ty budou muset ještě počkat.


Tunel s roládkou

2. března 2013 v 17:04 Rolády

Piškot:
4 vejce
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
kakao
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pak vmícháme mouku s kakaem. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
Z upečeného piškotu odřízneme obdélník o velikosti srnčího hřbetu, který bude sloužit jako podložka tunelu. Zbytek namažeme jahodovou marmeládou a srolujeme.

Smetanový krém:
2 zakysané smetany
2 vanilkové cukry
1 ušlehaná smetana
100 ml ovocné šťávy
1 želatinový ztužovač za studena
Všechny suroviny smícháme dohromady.

Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou folií, na dno dáme ovoce, část krému, roládku, zbytek krému a přikryjeme odříznutým obdélníkem. Necháme do druhého dne v chladu odležet.

Zdroj:toprecepty