Listopad 2012

Kachničky

27. listopadu 2012 v 8:34 Okrasná vodní drůbež
Poslední skupinou patřící do okrasné vodní drůbeže jsou kachničky. Jsou malé, nenáročné a snášenlivé. Stačí jim menší travnatý prostor a přístup k vodě.

Kacnička karolínská
V přírodě se vyskytuje v Severní Americe, kde hnízdí v dutinách vysokých stromů .Kachňata pak musí vyskákat dolů a co nejrychleji se dostat do bezpečí na vodu. U nás hnízdí v budkách se žebříčkem, protože nelétají.






Kachnička mandarínská
Její domovinou je Dálný východ. Způsob života je stejný jako u karolínek.


Hvízdák euroasijský
Obývá severní Evropu a severní Asii.
Je to tažná kachna, kterou můžeme zahlédnout i na našich tocích.


Kachna divoká- březňačka


Kachnička hřivnata
Její původní domovinou je Austrálie.


Vídeňský zákusek

18. listopadu 2012 v 10:13 Řezy
Piškotové těsto:
4 vejce
250 g cukru
1 vanilkový cukr
2 dcl oleje
2 dcl mléka
300 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme olej, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu při 150 stupních.

Ovocný krém:
1 l pomerančového džusu
3 vanilkové pudinky
6 lžic cukru
Uvaříme pudink a ještě teplý nalejeme na piškot.

Máslový krém:
300 ml mléka
1 vanilkový pudink
125 g másla
cukr podle chuti
Do uvařeného a zchladlého pudinku zašleháme máslo s cukrem. Krém naneseme na ovocný pudink.

Na krém naskládáme piškoty namočené do džusu a pocákáme čokoládou.

Zdrj: Maminčiny recepty- mírně upraveno

Čínské křepelky ( Coturnix chinensis)

16. listopadu 2012 v 16:00 Bažantovití
Původní domovinou čínských křepelek je Čína, Indie, Indonesie a Austrálie.
Je to jedna z nejčastěji chovaných křepelek v zajetí. Žíví se prosem, lesknicí, může se jim podávat i mák a zelené krmení. Pro odchov mlaďat je důležitá vaječná míchanice. Tato křepelka se převážně zdržuje na zemi, kde ještě využije zbytky krmení třeba po papoušcích.
Čínská křepelka je velká jen asi 10-13 cm a může se dožít věku 8- 10 let.
Křepelky učarovaly dceři, která si je pořídila a taky se o ně stará.








Cheesecake

14. listopadu 2012 v 16:36 Recepty


Suroviny:
2 balení máslových sušenek
40 g rozpuštěného másla

250 g tvarohu
120 g smetanové lučiny
3 vejce
120 g cukru
1 lžička citronové šťávy

2 kysané smetany
1 vanilkový cukr
1 lžička kakaa

Máslové sušenky rozemeleme a smícháme s rozpuštěným máslem, směs nasypeme do dortové formy a upěchujeme ( třeba dnem skleničky). V misce smícháme tvaroh, lučinu, cukr, vejce a šťávu z citronu a směs nalejeme na upěchované šušenky. Pečeme 20 minut při 190 stupních. Pak vyndáme z trouby a necháme mírně vychladit. Smícháme kysané smetany, vanilkový cukr a kakao a nalejeme na tvarohovou směs, pečeme při 210 stupních asi 5 minut. Vyndáme z trouby a necháme důkladně vychladit.




Husy ( Anser)

13. listopadu 2012 v 12:04 Okrasná vodní drůbež
Další skupinou v řádu vrubozobí je rod hus.Stejně jako předešlé druhy potřebují ke svému životu pastvu a pohlavně dospívají ve třetím roce života.

Husa velká
Tato husa je největší ze skupiny hus. Vyskytuje se v celé Evropě a střední Asii.


Husa malá
Tato husa obývá sever Evropy a Asie, patří k nejmenším husám. Charakteristické pro ní je žluté okruží kolem oka a bílá skvrnka nad zobákem.


Husa běločelá
Obývá severní pobřeží Severní Ameriky a Evropy.


Husa indická
Už z názvu vyplývá, že domovinou této husy je Indie.


Husa sněžní
Domovinou této husy je sever Severní Ameriky. Vyskytuje se ve dvou formách- bílé a modré.


Husa císařská
Tato husa se vyskytuje na Aljašce a v Asii na dálném východě.


Husa rossova
Jedná se o vůbec nejmenší husu obývající opět sever Severní Ameriky. Je celá bílá, jen konce letek jsou černé, na fotografii nejsou, bohužel, vidět.



Husice

10. listopadu 2012 v 17:06 Okrasná vodní drůbež
Husice tvoří jakýsi přechod mezi husama a kachnama, některé se víc podobají kachnám a některé husám. Pro všechny husice platí, že se chovají k ostatním druhům velice agresivně a to především v období toku a hnízdění. Z tohoto důvodu je téměř nutnost je chovat odděleně. Většina z nich dobře snáší naší zimu a v zajetí se i dobře rozmnožuje. Pohlavně dospívají až třetím rokem.Mláďata husic mají více, či méně znatelnou kresbu (viz.předchozí články). Základem úspěšného chovu je především dostatek pastvy. Základním krmivem je pšenice a v době odchovu mláďat vaječná míchanice a směs.

Husice rezavá
Žije ve východní Evropě, v Asii a Africe.


Husice pestrá
Domovinou této husice je Austrálie.


Husice šedohlavá
Pochází z jižní Afriky.


Husice rajská
Tato husice pochází z Nového Zélandu. Je u ní výrazně rozlišené pohlaví, houser je černý, husa má bílou hlavu.


Husice liščí
Žije při mořském pobřeží Evropy a ve vnitrozemí východní Evropy a Asie. Hnízdí v norách po králících, nebo liškách. Ze všech husic je nejméně agresivní a může být chována společně s ostatníma husama.



Husice rudoprsá
Pochází z jihoamerického jihu.


Husice rudohlavá
Její domovinou je taky jihoamerický jih.


Husice magelánská
Je to další husice Jižní Ameriky a je to další druh s výrazným pohlavním dimorfismem. Houser je bílý a husa hnědavá.


Husice andská
Vyskytuje se v Andách od Peru po Argentinu.


Husice nilská
Tato husice žije v Africe.


Husice kuří
Původní domovinou je Austrálie, kde žije téměř suchozemským způsobem života.


Husice modrokřídlá
Pochází ze severovýchodní části Afriky.


Husice orinocká
Obývá jih Ameriky v povodí řeky Orinoko. Je to druh, který je nejnáchylnější na zimu.


Bernešky (Branta)

7. listopadu 2012 v 15:47 Okrasná vodní drůbež
Rod bernešek zahrnuje pět druhů hus, pro které je charakteristickým znakem černá barva zobáku. Všechny bernešky vyžadují dostatek pastvy, která je základem úspěšného chovu a odchovu. Jsou to poměrně snášenliví ptáci, akorát v době hnízdění se může projevit agresivita. Pro zdárný průběh hnízdění je lepší je v tomto období oddělit. Máme vybudované dřevěné budníky s menší ohrádkou, kde se můžou po zasednutí na vejce oddělit a kde nejsou rušeny a ani neruší nikoho jiného.

Největší z tohoto rodu je berneška velká, která může dosáhnout hmotnosti až 6.5 kg. Její původní vlastí je téměř celá Severní Amerika, kde vytváří několik poddruhů.


Jedním poddruhem bernešky velké je berneška malá, která se liší pouze velikostí.


Berneška bělolící hnízdí jen na východě Gronska, Špisberkách a Nové Zemi. Je to menší husa dosahující hmotnosti asi 2 kg.


Nejpestřeji zbarvená je berneška rudokrká. Je to malá husička, která hnízdí na severu Sibiře.


Posledním severským druhem je berneška tmavá, hnízdí v arktické tunře blízko mořského pobřeží.


Všechny severské druhy mají poměrně krátkou dobu sezení na vejcích, která se pohybuje okolo 24 dnů.Je to způsobeno krátkým polárním létem během kterého se musí housata vylíhnout a dorůst.

Poslední z tohoto rodu je berneška havajská, z jejíhož jména je zřejmé, že žije na lávových polích Havajských ostrovů. Na rozdíl od ostatních má častečně redukované plovací blány, což je zřejmě důsledek suchozemského způsobu života. Je to krotká a docela zvědavá husa, která se snadno ochočí. Tyto bernešky na jaře hnízdí jako první a to už na přelomu února a března.