Říjen 2012

Jak šel čas s husama císařskýma

25. října 2012 v 16:48 Okrasná vodní drůbež
Husa císařská už pět let snáší a sedí na vejcích na stejném místě. Oblíbila si starou psí boudu a zůstává jí věrná. Před třemi lety o ní svedla tvrdý boj s velkýni berneškami a stačilo málo a nemusela ho přežít. Pravidelně snáší pět vajec, ale housat se nikdy moc nevylíhlo, až letos- pět vajec a z nich pět krásných housátek.První dva dny s nima husa hnízdo ani neopustila a nasekanou trávu dostávaly do boudy.


Byli to takoví malí nezbedové, nejraději skákali huse na záda a pak se klouzali dolů.




Housata docela rychle rostla a rychle i spásala trávu v malém výběhu, proto se přestěhovala o kousek dál, kde byl trávy stále dostatek.



O housata se vzorně starala husa i houser. Jakmile houser cítil nějaké nebezpečí , roztáhl křídla a začal nepřítele zastrašovat. Dost často i bolestivě plesknul křídlem.




Housata začínají nejdříve opeřovat na křídlech a bocích a na hlavě až naposledy. Oproti dospělýn husám mají hlavy tmavé.


Tady už jsou téměř k nerozeznání od rodičů.


Vegetační období ve skleníku skončilo a nastěhovaly se do něj husy. A právě císařské ho opanovaly nejvíc. Jsou první doma, stoupnou si před vchod, natáhnou krky a nikoho dobrovolně nechtějí pustit dovnitř.



Mochyně peruánská- třešeň Inka

21. října 2012 v 19:07 Zahrada
Letos na jaře jsem dostala sazenice mochyně peruanské, rostlinu jsem do té doby neznala a tak jsem hledala a našla toto.
Jedná se o nenáročnou, v našich klimatických podmínkách, jednoletou rostlinu, která pochází z Jižní Ameriky, má ráda teplo, množí se semeny a pěstuje se hlavně kvůli plodům.Plody jsou oranžové kuličky v hnědavých lampioncích, obsahují pektin a vitamíny A a C. Pettin příznivě ovlivňuje trávicí procesy, snižuje krevní tlak, cholesterol v krvi a zlepšuje činnost nervové soustavy. Plody se pojídají čerstvé, kompotované, sušené, nebo se z nich může vařit džem. Uplatnění mají i jako dekorace v cukrářství. Nezralé plody jsou jedovaté.
Ze sazenic, během léta, vyrostly mohutné rostliny, květy nasadily poměrně dlouho a tím pádem plody bohužel nestihly dozrát.


Jediných pár plodů dozrálo na rostlině, kterou vítr rozlámal. Plody spíš došly nedostatkem vláhy. Lampionky nepraskají, ale musí se rukou otevřít.

Téměř všechny lampionky jsou sytě zelené a uvnitř jsou malé, také zelené kuličky. Přestže už přišlo pár mrazíků, které popálily rajčata i jiřiny, tak mochyně je pomrzlá jen minimálně.


Hnětýnky 2012

20. října 2012 v 16:08 Recepty
Loni u cukrových ozdob byl recept na hnětýnky a letos došlo na jeho vyzkoušení. Musím říct, že se osvědčil. Každý rok jsem měla problémy s vyklápěním hnětýnek z formiček, ale letos to šlo úplně samo.

Těsto:

250g másla
250 g moučkového cukru
4 žloutky
1 lžíce rumu
320 g polohrubé mouky
250 ml smetany
půl prášku do pečiva
ze 2 bílků sníh
Máslo třeme s cukrem, žloutkama a lžící rumu, pak vmícháme ostatní suroviny a nakonec sníh. Pečeme ve vymazaných a moukou vysypaných formičkách. Po upečení polejeme čokoládou nebo cukrovou polevou a ozdobíme cukrovými ozdobami.



Trošku podzimu a zbytečky léta

18. října 2012 v 18:23 Podzim
Listí na stromech se začíná krásně vybarvovat a to je nejvyšší čas na výrobu podzimních růžiček. Japonský javor je krásně červený, javor klen zase žlutý, červenolistá líska červenohnědá a tak by se dalo pokračovat dál. Každý list je jiný a hotová kytička hezky barevná.


A tady je jeden zbyteček léta, ještě dnes jsem na zahradě otrhala plnou mističku malin.


Okrasných dýní uzrálo jen těchto pár, ale původně jsme je ani neplánovali sázet.

Muškáty stále kvetou jako v létě.


Tiramisu roláda

15. října 2012 v 19:56 Rolády
Piškot:
6 bílků
6 lžic krupicového cukru
6 žloutků
6 lžic hladké mouky
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, žloutky a vmícháme mouku. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve stedně teplé troubě. Po upečení necháme piškot vychladnout.

Krém:
1 pomazánkové máslo bez příchutě
1 smetana na šlehání
cukr podle chuti
Do ušlehané smetany zašleháme jedno pomazánkové máslo a cukr.

Na upečený a zchlazený piškot natřeme krém. Po dlouhé straně naskládáme vedle sebe vždy dva piškoty přitisknuté k sobě a namočené do silné černé kávy ochucené rumem. Po té roládu svineme.

Zdroj:http://www.sladkosti.net/ mírně upraveno




Africké fialky a tořivky

12. října 2012 v 19:50 Pokojové rostliny
Africké fialky a tořivky mají podobné nároky na pěstování. Vyhovuje jim světlé a teplé stanoviště bez přímého slunce.Přímé sluneční paprsky mohou popálit listy. V době květu potřebuje pravidelnou zálivku, nejlépe do misky pod květináčem, po odkvětu zálivku omezíme. Snadno se množí , odlomený lístek dáme do skleničky s vodou a počkáme až pustí kořínky, pak lístek zasadíme a čekáme až začne růst. Tento způsob trvá poměrně dlouho, ale o to větší radost je z úspěchu.



Tořivky

Soudek piva

10. října 2012 v 6:10 Dorty




Soudek dnes brzo ráno odjel na dalekou cestu do Prahy, aby se posléze dostal ke svému majiteli. Doufám, že cestu autobusem přestojí v pořádku a udělá radost......Usmívající se

Begonie

8. října 2012 v 15:03 Pokojové rostliny
Loni v létě jsem si zasadila vrcholový řízek této begonie, ani nevím o jaký druh jde. Za rok vyrostla do téměř metrové výšky a stonek má dřevnatý, jako kdyby šlo o nějaký stromkový druh. Dlouho to vypadalo, že ani nepokvete. Zimu ztrávila na okenním parapetu a začátkem léta putovala ven a až teprve venku nasadila poupata , vykvetla a kvete stále. Akorát nevím co s ní udělám nyní, když se nezadržitelně blíží zima a na okno už se nevejde.






Podkova s lučním kvítím

5. října 2012 v 16:15 Dorty


Těsto na korpus:
8 vajec
28 dkg cukru
32 dkg hladké mouky
3 lžíce oleje
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny a vmícháme mouku s olejem.

Krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
1,5 másla
cukr a rum podle chuti
Z mléka a pudingového prášku uvaříme hustý puding, do kterého po vychladnutí zašleháme máslo, cukr a rum.Můžeme přidat i kakao.

Kinder bueno řezy

3. října 2012 v 15:30 Řezy


Těsto:
7 bílků
špetka soli
1 polévková lžíce oleje
2 polévkové lžíce hladké mouky
3 polévkové lžíce strouhanky
6 polévkových lžic moučkového cukru
půl prášku do pečiva
asi 150 g mletých ořechů
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, pak přidáme ostatní suroviny ,kromě ořechů a promícháme. Těsto vylejeme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme strouhanými ořechy. Pečeme 10-15 minut při 180 °C.
Po zchladnutí rozetřeme na ořechy 400g balení nutely ( jde to docela špatně). Na nutelu dáme světlý pudinkový krém, na něj naskládáme Be-be sušenky, na ně čokoládový krém .Řezy jsem nechala do druhého dne uležet a pak jsem na krém rozetřela 1 smetanu ušlehanou se ztužovačem, ještě jsem lehce posypala grankem.

Pudinkový krém:
7 žloutků
1 vanilkový pudink
3 lžíce polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
0,5 l mléka
Všechny suroviny svaříme a ještě horké rozdělíme na dvě části. Do jedné dáme 100 g čokolády na vaření a po vychladnutí do každé části zašleháme 125 g másla.

Zdroj:mimibazar-recepty

Ani nemusíme chodit do lesa

2. října 2012 v 14:55 Zahrada
Před lety jsme si na zahradě nechaly udělat pro naše opeřence pidirybníček a z jedné strany jsme vysázeli několik smrčků. Některé stromečky časem zašly, někeré po prořezávce zkončily jako vánoční stromky a některé vesele rostou dál a vytvořily jakési pidihouští. Včera navečer , při zahánění hus a kachen domů, jsme objevili pod jedním smrčkem krásného pravého ryzce. Samozřejmě, že zůstane na semeno a příští rok jich třeba vyroste víc.