Říjen 2011


Husice modrokřídlá

26. října 2011 v 18:21 Okrasná vodní drůbež

Husice modrokřídlá je poměrně vzácná jak v přírodě, tak i mezi chovateli.Jejím původním domovem je Etiopie, především její chladnější oblasti, kde obývají řeky, sladkovodní jezera, bažiny, křoviny i louky.
Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, akorát houser je nepatrně větší.
Jako všechny husice dospívají až třetím rokem.
My je chováme dva roky, houser je už tříletý a je na něm vidět, že se pomalu dostává do toku.Loni chodil s krkem a hlavou schovanou v peří a vole měl nafouklé tak, že si ani neviděl pod nohy.



S přicházejícím podzimem začíná tokat, natáhne krk a vydává, na husu doslova melodické, zvuky. Někdy se k němu přidá i husa a pak si povídají, nebo zpívají spolu. Přitom houser svěsí křídla a v tom okamžiku vyniknou výrazné modré skvrny na křídlech, které jinak nejsou moc vidět.



Obecně lze říct, že většina husic je vůči ostatním druhům nesnášenlivá, někdy se jejich agresivita projevuje i vůči lidem.Výjimkou asi nebudou ani naše husice.Zatím se houser spokojí s tím, že si na nás,, otvírá zobák a plazí jazyk".



V zajetí se živí pšedevším pšenicí a velmi důležitá je pro ně pastva.

Bábovka s tvarohem

22. října 2011 v 19:18 Bábovky


Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
0,75 hrnku oleje
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
2 vejce

Vyšleháme žloutky s cukrem a olejem, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko.Nakonec vmícháme sníh z bílků.Do bábovkové formy nalejeme asi 2/3 těsta na něj dáme 250 g tvarohu smícháného s rozinkama a jedním vanilkovým cukrem.Tvaroh dáváme tak, aby se nedotýkal krajů formy.Na tvaroh nalejeme zbylou 1/3 těsta obarveného kakaem.Pečeme asi při 160 stupních.Zda je bábovka pečená zkoušíme špejlí.Upečenou bábovku necháme ve formě zchladnout. Po vyklopení pocukrujeme.

Tvaroh trochu klesne dolů, proto je lepší těsto rozdělit na 2 a 1 třetinu.


Zdroj:mimibazar recepty

Od každého trochu

19. října 2011 v 18:29 Podzim
Na každém kroku je vidět, že je podzim v plném proudu a nezadržitelně se blíží zima. Raní mrazíky posledních dnů spálily skoro všechny květy.Poslední co odolává jsou chryzantémy.

Japonský javor se začíná zbarvovat do červenooranžova.

A pozadu ve vybarvování nezůstaly ani okrasné kachničky, které se ve svém barevném kabátku náležitě předvádějí.


Zvonek si našel slučnici, která vyrostla ze semínka vypadlého v zimě z krmítka.

A na závěr se pochlubím orchidejí.Už jsem o ní psala.Dostala jsem jí jako odkvetlou a nikdo netušil, jaká bude a ona vykvetla do takovéto krásy.

Ocenění

18. října 2011 v 18:16
Moc děkuju Marušce za krásné oceněníUsmívající se


Posílám ho:Hance http://www.sladkosti.net/
Aleně http://tetkapernikarka.blog.cz/
Heleně http://www.cukrovi.kvalitne.cz/
Elle :http://www.tadyatam.bloguje.cz/

Hnětýnky III

15. října 2011 v 19:57 Recepty
Tak se sešel rok s rokem a je tu opět posvícení a s ním samozřejmě hnětýnky.Letos jsem pekla podle receptu z předminulého roku, ale při zdobení dcera zjistila, že u jedněch ozdob byl také recept, tak ho za rok vyzkoušíme.Na pouti ve Strakonicích jsme si koupili ozdoby a opravdu bylo z čeho vybírat.

A tady už jsou hotové hnětýnky.







Řezy tiramisu

13. října 2011 v 12:57 Řezy

Těsto:
5 vajec
5 lžic krystalového cukru
5 lžic polohrubé mouky
půl lžičky prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
Vejce vyšleháme s cukrem a pak přidáme ostatní suroviny.Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu.

Krém:
2 smetany na šlehání
2 pomazánková másla
cukr podlo chuti
Smetany vyšleháme a pak do nich zašleháme pomazánková másla s cukrem.

Na upečený piškot naskládáme dětské piškoty namočené v silné černé kávě ochucené rumem, na piškoty natřeme krém a dáme vychladit do chladničky.Před podáváním posypeme grankem.



Podzim

5. října 2011 v 19:52 Příroda







Prasátko pro štěstí

2. října 2011 v 15:24 Dorty

Těsto:
5 vajec
20 dkg krystalového cukru
25 dkg hladké mouky
10 g oleje
šťáva z půlky citronu

Bílky vyšleháme s cukrem, postupně přidáme citronovou šťávu, žloutky, olej a nakonec vmícháme mouku.Pečeme ve středně teplé troubě.

Krém:
200 g másla
50 g moučkového cukru
3 lžíce nutely
rum podle chuti
Máslo vyšleháme s cukrem a pak zašleháme nutelu.

Marcipán:
4 lžíce sušeného mléka
3 lžíce moučkového cukru
mandlové aroma
voda podle potřeby
potravinářské barvy
Ze všech surovin vypracujeme tvárnou hmotu, která se nelepí.
Ouška , rypáček a ocásek je lepší udělat den dopředu, aby zaschly a držely tvar.

Růžový ibišek

1. října 2011 v 15:30 Pokojové rostliny

Tomuto ibišku je už více jak 20 let, každoročním sestřihem a pěstováním v menším květináči ho udržuju v přijatelné velikosti.Letošní letnění mu udělalo moc dobře, je krásně košatý a tolik poupat co má letos snad ještě neměl.Jen mám trochu obavy, co s ním udělá přestěhování domů.Na příští týden hlásí citelné ochlazení, tak se mu dny na sluníčku už krátí.


Na jedné rostlině vykvetly květy ve dvou různých barvách.