Červenec 2011

Roládové řezy

24. července 2011 v 18:55 Řezy

Těsto:
90 g krystalového cukru
3 vejce
80 g polohrubé mouky
35 g mletých ořechů
čajová lžička prášku do pečiva
1 lžíce oleje

Ušleháme cukr, olej a celá vejce do pěny, pak vmícháme ostatní suroviny a upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.Vychlazený plát rozkrojíme na dvě stejné části, jednu mírně potřeme krémem, poklademe kousky rolády, znovu potřeme krémem a překryjeme druhou částí.Pocákáme čokoládovou polevou a necháme vychladit.

Roláda:
5 vajec
5 lžic moučkového cukru
5 lžic polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
moučkový cukr na posypání

Z bílků ušleháme tuhý sníh, za stálého šlehání přidáme cukr a žloutky a vmícháme mouku s kakaem.Pečeme na plechu s pečícím papírem.Upečenou roládu pocukrujeme , srolujeme a necháme vychladit.Pak jí naplníme krémem.

Krém:
250 ml mléka
1 vanilkový puding
250 g měkkého tvarohu
1 zakysaná smetana-200 g
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru
Uvařený pudink necháme zchladnout, pak ho po částech zašleháme do tvarohu, přidáme zakysanou smetanu a cukr a vyšleháme hladký krém.
Zdroj: TopRecepty.cz

Líhnou se nám koroptvičky

21. července 2011 v 19:25 Bažantovití
Líhnou se nám koroptvičky a nevybraly si zrovna nejlepší počasí.Od rána mrholí a je jen 16 stupňů, jedinou výhodou oproti líhnutí v přírodě je, že na ně neprší.
Koroptve chováme a odchováváme druhým rokem.Většinou slepičky ( máme dvě) snášely, kde je napadlo a tak jsme líhli pod zakrslýma slepičkama. Z počátku tomu bylo stejně i letos, takže od každé jednu snášku vyseděly slepice.Další vajíčka začala jedna slepička snášet do docela upraveného hnízda a k našemu velkému překvapení si na ně i sedla a dnes se jí vylíhla kuřátka.
Tento pár koroptví obývá voliéru s roselama a zatím se snášejí docela dobře.








O vylíhlá mláďata se starají oba rodiče a kohoutek kuřátka dokonce i zahřívá.


HRK-HRK OLÉ třešňovo kokosové řezy

19. července 2011 v 15:45 Řezy

Těsto:
4 vejce
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
220 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
100 ml mléka
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny , přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme.Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu ve středně teplé troubě. Piškot necháme vychladnout, potřeme ho třešňovým džemem a polovinou krému. Na krém naskládáme třešně a na ně rozetřeme druhou polovinu krému.Posypeme kokosem a dáme asi na 1 hodinu do chladničky.
Krém:
1 kompot vypeckovaných třešní ( já dala třešně čerstvé)
600 ml studeného mléka
2 balíčky Créme Olé pudingu bez vaření s kokosovou příchutí
500 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
Oba pudingy vyšleháme s mlékem podle návodu. Tvaroh vyšleháme s cukrem dohladka a obě směsi zašleháme dohromady.

Zdroj:Dr.Oetker





Problém zvaný slimáci

16. července 2011 v 4:53 Zahrada
Téměř každý z nás se s nimi setkal, brzo ráno, nebo po dešti je jich všude plno a ničí na co přijdou.Na naší zahradě byl až do letošního roku klid, ale poslední dobou už není.Zatím je nacházím jen v prostoru, kam nemůže žádná drůbež, hlavně kachny.Každý den brzo ráno, než jdu do práce, se vydávám na lov a jakmile pižmové kachny zahlídnou, kam jdu, už jsou na pozoru a netrpělivě očekávají jaký bude úlovek. Všude se píše, že slimáky žerou pouze kachny indičtí běžci,ale z vlastní zkušenosti vím, že si na nich pochutnají i pižmovky a nechají se zlákat i slepice.

.....a daly by si ještě........

Stále kvetou

9. července 2011 v 20:45 Zahrada

HRK-HRK OLÉ třešňové tajemství

2. července 2011 v 18:46 Řezy

Těsto:
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
230 g cukru
2 vejce
120 ml oleje
120 ml mléka

Náplň:
třešňový kompot bez pecek i se šťávou (asi 350 g)
250 ml smetany ke šlehání
1 balíček Creme Olé pudingu bez vaření s čokoládovou příchutí
1 balíček Smeta-fixu

Na polití čokoládová poleva

Postup

Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, olej a mléko a vymícháme vařečkou hladké těsto.Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve středně teplé troubě.

Na náplň dáme všechny suroviny do uzavíratelné misky a několikrát intenzivně protřepeme až nám vznikne hustý krém.

Upečenou placku rozřízneme na 2 části, na jednu půlku naneseme krém a druhou ho přikryjeme .Nakonec pojeme čokoládovou polevou.
Před podáváním necháme ztuhnout v chladničce.

Recept je od Dr.Oetkera trochu upravený.