Berneška malá( Branta canadensis minima)

19. června 2011 v 17:49 |  Okrasná vodní drůbež

Berneška malá, v přírodě, hnízdí na západním pobřeží Aljašky a zimuje v oblasti od Kolunbie po jižní Kalifornii. Její biologie rozmnožování je dokonale přizpůsobena krátkému arktickému létu, to znamená, že doba sezení na vejcích je poměrně krátká a housata rostou a opeřují rychleji než mláďata hus žijících v teplejších oblastech. Husa snáší 4 -7 smetanových vajec, na kterých sedí 24 -25 dnů. V době sezení houser pečlivě hlídá sedící husu a brání hnízdo.Naší zimu tyto bernešky snáší dobře, v zimě jim stačí suchý , chráněný prostor.V zajetí se žíví pšenicí a důležitá je pastva.
Naše bernešky letos zahnízdily poprvé, husa snesla 6 vajec, po prosvícení se všechna jevila jako oplozená, ale, pro nás z nepochopitelných důvodů, se vyhlíhlo jen jedno housátko.



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Zdeňka Zdeňka | Web | 20. června 2011 v 10:54 | Reagovat

Ikdyž jste čekali větší počet, příroda to zřejmě viděla jinak.Tak ať Vám i jedno housátko dělá radost!!

2 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 24. června 2011 v 20:24 | Reagovat

Smůla příroda si zařádila,ale i tak určitě máte radost.

3 Anka Anka | 30. července 2011 v 18:31 | Reagovat

Máte nádhernu minizoo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama