Paření brambor

6. listopadu 2010 v 14:33 |  Ostatní
Tak a může přijít zima, jedna z posladních našich prací je konečně hotová a teď už nás čeká jen prohazování sněhu a výměna zmrzlé vody našim zvířátkům.Možná, že tuhle činnost každý nezná, jedná se o paření brambor.Brambory se musí nejdříve přebrat,
.
potom vyprat,
.
v pařácích upařit,
.
.
mačkadlem rozmačkat,
.
nandat a upěchovat do igelitového pytle
.
a důkladně zavázat.Z takto připravených brambor vznikne krmivo,které vydrží i několik let.
,
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 helena-b helena-b | Web | 6. listopadu 2010 v 16:07 | Reagovat

Vidím, že bude o zvířátka dobře postaráno. Ráda jsem se poučila. Kdysi to bylo na vesnici běžné. Já jsem přišla na vesnici z města a musela jsem hodně zvyků změnit, hodně věcí se naučit. Okolnosti nás však donutily postupně všechno odbourat. Zůstali nám jen naše dvě psí seniorky. Ale zkusila jsem ledacos.

2 Květa Květa | Web | 6. listopadu 2010 v 19:56 | Reagovat

Jsem ráda, že jsem se dozvěděla zase něco nového. Vaše zvířátka se mají, že se o ně tak dobře a s láskou staráte.

3 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 8. listopadu 2010 v 7:49 | Reagovat

Paření neznám ale vaření ano.Hlavně,že je znáte vy a jak by ne,když pan Zdeněk je tuším zootechnik.Každopádně vaše zvířátka jsou ve správných rukou.

4 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 8. listopadu 2010 v 7:53 | Reagovat

Vám to vaše hospodářství vzkvétá jen co je pravda.Ale teď jsem si vzpoměla my jsme doma taky pařili ale jaždý den čerstvé.Vy tam asi něco dáváte proti plísni.

5 Jarka Jarka | Web | 8. listopadu 2010 v 10:58 | Reagovat

Tak to já si jenom pamatuji, jak babička na Moravě vařila králíkům tlusté šlupky od brambor a jak, když je dala chladnout na zápraží, krásně voněly a my jsme jí je, teda ne jí, ale králíkům, ujídali. :-D

6 Jitka Jitka | Web | 8. listopadu 2010 v 15:33 | Reagovat

Tak to zírám to opravdu neznám.Jak dlouho to v tom pařáku paříte? Já znám jen uvařit a do rozmačkaných přidat šrot a tím potom krmit. Takhle do foroty nachystat krmení by bylo fajn. Na jaře už začnou brambory klíčit a to není pro slepice právě dobré.I když klíčky vylamujeme  tak tam přece jen něco zůstane.

7 Ivana Ivana | Web | 8. listopadu 2010 v 17:34 | Reagovat

[4]:Maruško, proti plísni nic nepřidáváme, tím že se ty rozmačkamé brambory pořádně upěchují do pytle ,se vytlačí všechen vzduch a v uzavřeném pytli pak proběhne mléčné kvašení.Z brambor tak v podstatě vznikne siláž.

[6]: Jitko,upařit jeden pařák trvá asi hodinu a půl, záleží i na počasí.Ty dny, kdy jsme pařili byly docela náročné, ale zase je krmení třeba i na dva roky a hlavně beze strát.Syrové brambory do jara nejen vyklíčí, ale i hodně shnijí.

8 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 9. listopadu 2010 v 10:25 | Reagovat

[7]:Aha tak tak to je.Chytrý hlavičky.

9 Jarmila Jarmila | Web | 9. listopadu 2010 v 20:53 | Reagovat

Naši mužský to taky každý rok dělají. Pak se jen přidá třeba šrot nebo ještě voda pro prase a je krmení raz dva.

10 Martina Martina | Web | 17. listopadu 2010 v 16:37 | Reagovat

Ahoj Ivanko:-)
Opravdu nejste troškaři;-).Ale tenhle tip skladování opravdu neznám,jste na zimu opravdu připravený.Orchideje jako vždy krása.Ta červená má barvičku-parádní.
Ivanko,přeji hezké dny,pa Marťa

11 oldřioch oldřioch | E-mail | 10. června 2015 v 18:58 | Reagovat

Tak tohle jsem ještě neviděl.je to supr

12 karel6210 karel6210 | E-mail | 17. října 2015 v 7:12 | Reagovat

můžou brambory v pytlích zmrznout nebo nesmějí děkuji za radu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama