Únor 2009

Ořechovo medové řezy

23. února 2009 v 17:31 Řezy

Těsto:
0,5 kg hladké mouky
20 dkg cukru krupice
20 dkg hery
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce mléka
2 lžičky jedlé sody
Vypracujeme těsto,ze kterého vyválíme dvě placky a dáme na vymazaný plech.

Na jednu ,ještě syrovou placku dáme:
30 dkg hrubě nasekaných ořechů
8 dkg cukru
3 lžíce medu
12 dkg másla
To vše dáme na pánev , osmažíme a rozetřeme na placku.Obě upečené placky slepíme krémem.

Krém:
1,5 hrnku mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
1 vanilkový cukr
8 dkg cukru krupice
Ze všech surovin uvaříme kaši a do vychladlé zašleháme 20 dkg másla.

Masopust

21. února 2009 v 13:37 Ostatní
Oslava masopustu a masopustní průvod v naší obci mají bohatou tradici.Každý rok ,šest týdnů před velikonočními svátky,prochází vesnicí průvod masek doprovázený harmonikářem,zastaví se v každém stavení,kde zahrají , zazpívají písničku a popřípadě si zatančí s hospodyní.Ušetřena nejsou ani projíždějící auta.
Průvod pravidelně končí v místním pohostinství,kde čeká večeře a další taneční zábava.Naše pohostinství letos prochází rekonstrukcí,tak tancovačka bude až za rok.







....a k masopustu patří i koblihy

Brambořík

19. února 2009 v 15:27 Pokojové rostliny

Brambořík je hlíznatá rostlina s krásným květem v barvě od bílé přes ,růžovou až do červené ,nebo fialové.Kvete v zimních měsících,má rád světlé a chladné stanoviště bez přímého slunce.V době kvetení vyžaduje bohatou zálivku,ale nesmí se zalévat na hlízu,pouze do misky.Po odkvětu se může květináč zapustit do země na stinném místě v zahradě,nebo se omezí zálivka a hlíza zatáhne a po období klidu začne sama růst ,což je znamení,že můžeme začít zalévat.
Při troše trpělivosti se podaří brambořík vypěstovat i ze semínek doma získaných.
Brambořík ze semínek doma vypěstovaný.



Buchta s pudinkem

15. února 2009 v 9:40 Recepty

Třeme:
4 žloutky
20 dkg cukru
Pak přidáme:
1 dcl oleje
1 dcl vlažné vody
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
20 dkg hladké mouky
ze 4 bílků sníh
Uvaříme:
0,5 l mléka
1 pudink -příchuť libovolná
3 lžíce cukru
Uvařený pudink nalejeme na syrovou buchtu a dáme péct.
Upečenou,ještě teplou buchtu potřeme krémem ze 2 kysaných smetan a 3 lžic cukru.Nakonec posypeme grankem.

Zimní nadělení

12. února 2009 v 16:48 Příroda
Málokdo ,po sobotním , skoro jarním, počasí čekal, že přijde nová zima.Z tepla domova to venku nemá chybu,ale jinak škoda mluvit.Zima ,vítr a co krok,to uklouznutí a to v tom lepším případě.







Kočičky

11. února 2009 v 17:59 Ostatní
Před časem jsem dostala dřevěnou kočičku,která odstartovala doslova kočkománii a od té doby dostávám kočičky při většině slavnostních příležitostí a pokaždé udělají radost.

Tahle byla první

Kolumnea

6. února 2009 v 18:17 Pokojové rostliny
Kolumnea je převislá rostlina ,které nejlépe vyhovují závěsné květináče.
Má ráda světlé stanoviště a mírnou zálivku.Bohatě kvete trubkovitými květy ohnivě červené barvy.
Snadno se množí vrcholovými řízky.

I takový je únor

4. února 2009 v 18:02 Příroda


Na mnoha místech leží sníh, na příští týden jsou opět ohlášeny mrazy,
ale kočičky už jsou předzvěstí blížícího se jara.

Myslivost

1. února 2009 v 13:21 Myslivost


K dalším zálibám mého muže, hned po chovatelství, patří myslivost, která má v naší rodině dlouhou tradici. Myslivosti se věnovali oba moji dědové i strýci a zrovna tak i manželův otec a děda. V lońském roce dokonce složil zkoušky z myslivosti,spolu s dvěma kamarády, i syn a po ukončení svého prvního honu byli ,podle staré myslivecké tradice, slavnostně pasováni.

Dlouhou tradici má myslivost i v naší obci, kde aktivně pracuje myslivecký spolek.
V přírodě čím dál víc ubývá drobné zvěře a aby mohli myslivci vůbec uspořádat nějaký hon,musí si prvně na rybníku vykrmit koupená kachňata divokých kachen. Podzimní hony jsou vlastně odměnou za celoroční péči o zvěř. Každý člen sdružení má v revíru přidělen krmelec, kde celou zimu zvěř dokrmuje.

Velký problém představují divoká prasata,která způsobují nepředstavitelné škody na zemědělských plodinách a často dokážou úplně přeorat louky a zasetá pole. Stojí to hodně času a trpělivosti, než se podaří takový divočák ulovit.


V době povoleného odstřelu srnčí zvěře se provádí selekce slabých a k dalšímu chovu nevhodných kusů. Získané trofeje se každý rok předkládají k posouzení a ty nejlepší jsou oceněny. Jedno takové ocenění získal za trofej srnce i manžel.