Hnětýnky

18. října 2008 v 10:22 |  Recepty
Můj manžel pochází ze Strakonic a do té doby,než jsem ho poznala ,jsem neměla vůbec ponětí,co hnětýnky jsou.Jsou to malé placaté bábovičky,které se pečou ve zvláštních formičkách,polévají se cukrovou,nebo čokoládovou polevou a zdobí se cukrovými ozdobičkami,které se prodávají také hlavně na strakonicku.Ještě jsem zapomněla říct,že se pečou na posvícení.U nás se slaví posvícení na Havla,tak právě nadešel jejich čas.

Recept:
25 dkg tuku na pečení ,25 dkg cukru a 3 žloutky třeme
Přidáme:
3 lžíce smetany,2 lžíce rumu,čtvrt prášku do pečiva,30 dkg hrubé mouky a sníh ze 3 bílků
Pečeme ve vymazaných a moukou vysypaných formičkách.

formičky
ozdoby
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Eva* Eva* | Web | 18. října 2008 v 14:19 | Reagovat

Jé, já taky nevěděla do teď, co hnětýnky jsou. Když jsem na ně tady mrkla, napadlo mě,že je to z marcipánu.

Hezký víkend, Eva.

2 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 18. října 2008 v 17:46 | Reagovat

Ivanko,že existují hnětýnky,jsem do teď taky nevěděla :-)) I ty marcipánové ozdobičky jsou nádherné,nebo je to sněhové ?To jsi všechno dělala sama? Ivi,přeji pěknou neděli,Alena

3 Ivana  pro Alenu Ivana pro Alenu | 18. října 2008 v 18:22 | Reagovat

Ty ozdobičky jsou koupené ve Stakonicích o Václavovské pouti,jsou sněhové a musím se přiznat,že mi vůbec není jasné jak se dělají.Jinak hnětýnky jsou pečené doma.

4 jana jana | Web | 18. října 2008 v 21:08 | Reagovat

Je to moc hezké,mám z toho dojem,že se v jižních čechách víc zdobí,než třeba u Prahy.Tady se i dost ustupuje od tradic.Líbí se mi to moc,jen nevím,myslím,že ty ozdoby musí stát i dost peněz.:-)?

5 Raja Raja | Web | 19. října 2008 v 8:41 | Reagovat

U nás se dnes také posvícení ale takové dobroty se u nás nedělají . :-)

6 jana jana | Web | 19. října 2008 v 9:21 | Reagovat

Ivanko,mohu se zeptat,kolik stojí jedna taková ozdobička?U nás jsou podobné ozdoby moc drahé.

7 Dáša Dáša | Web | 19. října 2008 v 10:10 | Reagovat

Tak o hnětýnkách slyším dneska poprvé. Ty cukrové ozdůbky jsou nádherné. Napiš sem, prosím tě, recept.

8 Ivana Ivana | 19. října 2008 v 15:38 | Reagovat

Jani,

přesně Ti cenu neřeknu,ale nekupují se jednotlivě,ale jsou v sačku namíchané různé kytičky a lístečky.Ozdoby jsou nastříkané na pečícím papíře v různém počtu.Ten namíchaný sáček stál asi 80 Kč a ta jednotlivá platíčka(zajíčci,berušky) stály do 20 Kč.Tam se to kupovalo přímo od výrobců na stánku.Našla jsem ještě telefon přímo na výrobce 382279132

Dášo,

já recept na ty ozdůbky nemám a ani mi není jasný jak se dělají,ale na sáčku bylo napsané složení ,tak píšu alespoň to:moučkový cukr,vaječný bílek,voda,bramborový škrob,kyselina citronová,cukrářské aroma,potravinářské barvivo.

9 Jakub Jakub | Web | 19. října 2008 v 18:47 | Reagovat

Mňam, to vypadá moc lákavě.

10 Dáša Dáša | Web | 19. října 2008 v 23:41 | Reagovat

Ivi, díky.

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. října 2008 v 13:33 | Reagovat

Díky za pěkný recept, kde jsem se dozvěděla, co to jsou správné hnětýnky :o) Od pohledu jsou krásné a ani nepochybuji o tom, že chutnají tak dobře, že ani popsat se to nedá. Díky za pěkné stránky, kde jsem si odklikala doporučované odkazy a zase jsem objevila mnoho tvůrčího a kreativního. Jsou to všechno moc útulné stránky, tak díky za ně.

Zdraví DolceVita / Šárka

www.dolcevita.blog.cz

12 corly corly | 22. října 2008 v 15:31 | Reagovat

To vypadá tak nádherně....opravdu krása!!!!Taky bych si ten sáček koupila,už jenom kvůli tomu,jak je to hezké.....-)))

13 Martina Martina | Web | 23. října 2008 v 6:37 | Reagovat

Hnětýnky jsem kdysi viděla v TV,zřejmě v nějakém kutilském pořadu.Pamatuji si je pro to,že mne překvapilo to bohaté zdobení.Tohle zdobení kupuji,vypadá moc hezky i na dortu.

Ivanko hezký den.Marťa:-)

14 Dáda Dáda | E-mail | 16. listopadu 2008 v 20:09 | Reagovat

Tyto hnětýnky znám od své babičky z Chluma u Blatné (okr. Strakonice). Taky se dělaly na Havelské posvícení. Potíraly se nejen čokoládovou, ale i bílou polevou a zdobily nejen těmito cukrovými ozdobami, ale i lentilkami, želém i různými jinými bonbony. Většinou se nejedly na místě, ale dávaly se do výslužky posvícenským hostům. Občas jsme si jich, jako děti, mohly taky pár ozdobit. Moc se mi po nich stýská.

15 Naďa Naďa | E-mail | 11. května 2009 v 20:58 | Reagovat

Děkuji mnohokrát za recept. Tyto hnětýnky mi vždy pekla a zdobila moje babička od Strakonic. Nyní jsem podědila formičky a nemohla jsem najít recept. Vaše stránka mi udělala velikou radost, děkuji mnohokrát. Přeji hodně štěstí a životní pohody.

16 janna janna | E-mail | 7. října 2009 v 16:16 | Reagovat

Ahoj, všechny Vás zdravím.
Pořádám kurzy vaření a pečení a hnětýnky jsou také v plánu pod názvem tématu POSVÍCENÍ

Janna

17 jana jana | E-mail | 15. října 2009 v 15:50 | Reagovat

Ahoj Ivanko taky jsem ze Strakonic a mam jiny recept na HNĚTYNKY:1/4 kg mouckového cukru,1/4 kg vajec,1/4 kg poloh.mouky,1/4 kg másla. Z bílků ušlehat sníh,postupně vše smíchat,taky do formiček a zdobím jako ty,ale kromě čokoládové dělám i původní cukrovocitronovou polevu.Jsou naprosto výborné,sice kalorická bomba,ale jednou za rok na Posvícení se to dá. Dnes jdu péct,nebot´o víkendu máme Havelské posvícení. A letos vyzkouším tvůj recept. Ahoj Jana

18 Nika Nika | 16. října 2009 v 14:39 | Reagovat

lidi, to nejsou hnětýnky, jak píšete, ale hnetynky..je vidět, že to neznáte...

19 Máťa Máťa | E-mail | 21. října 2009 v 9:07 | Reagovat

Niko, nevím jak ty je znáš, ale já žiju ve Strakonicích celý život a pečeme a vždy jsme pekli hnětýnky :-)

20 Moravian Moravian | E-mail | 4. ledna 2010 v 23:07 | Reagovat

Moje mama pochazi ze Lnar u Blatne, take Strakonicko. Hnetynky se u nas nepekly ve formach ale vykrajovaly se z testa rozvaleneho na placku.  Pak se daly upect a pote prisla poleva a ozdoby. Jinak je recept nahore stejny co jsme meli i my, ozdoby jsou v podstate obarveny cukr a udela ho na zakazku kazdy sikovnejsi cukrar. Jinak na Strakonicku se ale sezenou nejsnaz, maji je tam temer vzdy k mani (alespon v Blatne v cukrarne na namesti ano).  Ty nase hnetynky byly temer vzdy bile ale barvivem do cukrovi se daji udelat jakekoliv - fantazii se meze nekladou.. Na Strakonicku je to velka tradice, moje zena pochazi z Kosic ale hnetynky umi delat dnes velmi dobre - diky receptum babicky a mamy puviodem ze Strakonicka.

21 Jája Jája | E-mail | 28. března 2010 v 16:13 | Reagovat

Moc díky za recept, kolik let jsem nemohla žádný najít. A jezdívali jsme do Bílska u Vodňan k babičce a ta je pekla.Už se těším, že je konečně upeču.

22 Danča Danča | Web | 22. září 2010 v 9:35 | Reagovat

Ivanko moc díky! Určitě teď zkusím, ve Strakonicích bude Václavská pouť. Ozdůbky už mám, ještě zužitkuji i cukrové perličky a srdíčka, co mi zbyly ze svatebního cukroví, už se těším, jak budou miláčkovi chutnat:-) Akorát ty formičky jsou poměrně drahé, tak zkusím do košíčků na mufinky, snad to nepokazím. Jinak, já je také neznala, do doby než jsem poznala svého manžela (pocházím z Prahy), ale tady je to fakt hodně velká tradice, co rodina, to trochu jiný, osvědčený recept.

23 Hanka Hanka | E-mail | 13. října 2010 v 10:00 | Reagovat

Ahoj,pocházím též ze Strakonicka nebo spíš z Vodňanska, je to tak napůl cesty a také moje mamka peče výborné hnětynky-pravé hnětené.My poléváme bílou cukro-rumovou polevou a zdobíme stejnými ozdobami jako Ivanka.Též kupuji na Václavské pouti.Kdyby měl někdo zájem, pošlu ráda fotky, loni jsem si je všechny nafotila.

24 Hanka Hanka | E-mail | 13. října 2010 v 12:28 | Reagovat

Ještě doplňuji předešlý komentář, též dozdobujeme zeleným a to lístečky z myrty a asparágusu.Děláme to tak léta, takže já mám hnětynku spojenou s vůní myrty.Hnětynku to úplně rozsvítí.

25 Eva K. Eva K. | 26. října 2010 v 9:41 | Reagovat

Ahoj všichni,tak já jsem též ze Strakonicka bydlím zde pár let,hnětýnky jsou moc prima a dělají je ještě vykrajované z lineckého těsta asi 1 cm vysoké, zdobí se stejně polevu děláme ještě rumovou.

26 sarka sarka | E-mail | 27. října 2010 v 20:16 | Reagovat

zkuste to takhle: 28dkg převařeného másla (den předem), 14dkg cukru, 40dkg polohrube mouky, 4žloutky, špetku soli a vanilku :-)
Takove pekla nase prababicka pod Boubinem... :-)  Cim ulezenejsi, tim lepsi :-)

27 Lída Lída | E-mail | 29. listopadu 2010 v 9:18 | Reagovat

Konečně jsem se rozhodla upéct hnětýnky,ale nikde nemohu sehnat formičky.Mají rozměr kolem 15 - 20cm. Nejraději bych teflonové, kdo poradí.

28 meg meg | 21. října 2012 v 10:39 | Reagovat

Prosím jak se jmenuje dodavatel s číslem 382279132? Volala jsem tam, a paní mi řekal ať si vyberu na internetu, ale já neůžu najít jejich stránky.

29 Hana Hana | 8. listopadu 2012 v 9:59 | Reagovat

Zde jsou stránky výrobce www.cukroveozdoby.cz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama