Duben 2008

Košiláčci

29. dubna 2008 v 18:08 Recepty
Těsto: 21 dkg hladké mouky
21 dkg másla
1 žloutek
4-5 lžic vlažného mléka
1 dkg kvasnic
1 lžíce cukru
Nádivka: 13 dkg ořechů
11 dkg moučkového cukru
sníh z 1 bílku
Z těsta se vyválí plát a rádýlkem se rozdělí na čtverečky. Z nádivky vyválíme válečky,které vložíme na těsto.Dva konce křížem slepíme pomocí bílku a těsto potřeme žloutkem.Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Mandarinkové řezy

29. dubna 2008 v 18:06 Řezy
Do pěny ušleháme: 5 vaje
200 g cukru
5 lžic oleje
Přidáme : 250 g hladké mouky
5 lžic teplé vody
25 g nastrouhané čokolády
půl prášku do pečiva
Těsto nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.
Na upečený piškot dáme krém: 2 mandarinkové kompoty
1 smetana
1 ztužovač do šlehačky
1 puding bez vaření Olé - vše jen zamícháme
Na konec posypeme grankem.
Přeji dobrou chuť.


Husice magelánská (Chloëphaga picta)

24. dubna 2008 v 17:18 Okrasná vodní drůbež
Pochází z nejjižnější části Jižní Amariky,Jsou to v podstatě suchozemští ptáci,kteří vodu potřebují jen jako útočiště.
Husa se od housera výrazně liší ve zbarvení,husa je hnědá houser bílý.
Pohlavně dospívá ve 3 letech.V přírodě hnízdí na zemi v trávě.My jim předkládáme bedničku vystlanou senem a slámou,krytou stříškou,aby v případě deště do hnízda nepršelo.Husa snáší 8 až 15 vajec na kterých sedí sama 30 až 32 dní.
Živí se obilím a vyžaduje travnatou pastvu.
Naší zimu snáší dobře,ale na noc potřebuje chráněný ,suchý prostor.
Tyto husice jsou velice nesnášenlivé,a proto se musí chovat odděleně od ostatních druhů.

Husice rajská (Tadorna variegata)

24. dubna 2008 v 17:01 Okrasná vodní drůbež
Tato husice je rozšířena na Novém Zelandu.
Samec se od samice liší ve zbarvení,husa je hnědavější a má bílou hlavu,houser má hlavu černou a celý má nádech do černa.
V přírodě hnízdí ve stromových dutinách až 10 metrů vysoko. U nás mají k dispozici přiměřeně velkou dutinu s žebříčkem pro snadnější přístup.Husa snáší 6 až 12 smetanově zbarvených vajec ,na kterých sedí sama 30 dní.
Potrava je z části rostlinná - tráva ,obilí a z části živočišná- hmyz,larvy,žížaly,které si najdou.
Naší zimu snáší dobře,pouze vyžaduje na noc suchý chráněný prostor.
Pro svou agresivní povahu se doporučuje chovat odděleně od ostatních druhů.Někdy se chovají agresivně i jedinci v páru.Loni koncem léta,když už byla housata hodně odrostlá začal houser pronásledovat husu ,až jsme je museli na čas oddělit.

Kachnička karolínská (Aix sponsa)

23. dubna 2008 v 15:33 Okrasná vodní drůbež
Pochází ze Severní Ameriky,kde obývá lesní jezera.
Velikostí i způsobem života se podobá kachničce mandarínské.Mimo období toku je kačer také stejně zbarvený jako kachna.
My chováme oba druhy společně a někdy se stane,že obě kachničky začnou snášet do jedné budky. Doba sezení je stejná jako u obou druhů, tak se bez problémů vylíhnou oboje kachňata. Rozeznají se od sebe docela dobře. Malé karolínky jsou bělavěhnědé, malé mandarinky žlutohnědé. Je to patrné i na fotografii.

Kachnička mandarínská (Aix Galericulata)

22. dubna 2008 v 19:25 Okrasná vodní drůbež
Jejím domovem je jihovýhodní Asie. Pro své krásné zbarvení je nejpopulárnější okrasnou kachnou. Kačer s kachnou se od sebe ve zbarvení liší, ale pouze v době, kdy je kačer ve " svatevním šatě". Od května do září jsou oba ptáci zbarveni téměř stejně.
Kachnička mandarínská je lesní pták. V přírodě hnízdí ve stromových dutinách až 10 metrů vysoko. Kachan snáší 9-12 krémových vajec, na kterých sedí sama 28-30 dní. Mláďata po vylíhnutí mají ostré drápky na nohou, pomocí kterých velmi dobře šplhají.
U nás hnízdí v budce asi metr nad zemí, ke které má žebříček pro snažší přístup. Krmíme je pšenicí a přidáváme kachní směs. K trávě mají přístup nepřetržitě, kde si hledají i živočišnou potravu. Mláďata krmíme vaječnou míchanicí, vynikající je pro ně okřehek.
Naše zima kachničkám nevadí, ale v zimě je na noc zavíráme do skleníku.


Koťata

20. dubna 2008 v 15:36
Dvěma našim kočkám se narodila koťata, dvě jsou tříbarevná, tři jsou rezavobílá a jedno je černorezavé, zatím jsou ještě slepá.

Poštovní holubi

16. dubna 2008 v 18:42 Drůbež
Holubi patří do řádu měkkozobých, protože jejich nozdry na zobáku leží v měkkém ozobí. Žijí v páru, samice snáší dvě bílá vejce do hnízda z drobných větviček. V sezení se střídá samec se samicí asi 17 dní. Mláďata se líhnout slepá, pokrytá jen řídkým vlasovým prachem. Rodiče krmí mláďata kašovitou hmotou, později zrním, které vyvrhují z volete. V hnízdě zůstávají přibližně jeden měsíc. Poštovní holubi mají vynikající orientační schopnosti a proto se chovají převážně ke sportovním účelům.

Kočka trochu jinak

8. dubna 2008 v 18:54 Tvoření
Na výrobu polštářku budeme potřebovat dva druhy látek. Jednobarevnou tmavší na hlavu, ocásek a nohy a různobarevnou na tělo. Oči vystřihneme z bílé látky a dovyšijeme. Vousy a čumáček rovněž vyšijeme.


Soutěž

1. dubna 2008 v 17:49
Soutěžím o nejhezčí fotografii a pokud se vám můj snímek líbí, hlasujte pro něj na této adrese: http://yorga.blog.cz/0803/jarni-fotosoutez-zacina